Het effect van de coronacrisis en de daaropvolgende maatregelen

Het Center for Sustainable Entrepreneurship (CenSE) is een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoekscentrum aan de Hogeschool Odisee. We onderzoeken duurzaam ondernemerschap binnen familiebedrijven en kmo’s en detecteren hiervoor nieuwe trends en uitdagingen in de economie of maatschappij.

Wilt u graag samenwerken en…

…bent u een
bedrijf?

CenSE vertaalt duurzaam ondernemerschap op een innovatieve manier via co-creatie naar uw bedrijfspraktijk, met een focus op familiebedrijven en kmo's.

…bent u een
onderzoeker?

CenSE verricht onafhankelijk praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek ten behoeve van de duurzame bedrijfsvoering van familiebedrijven en kmo's.

…bent u een
student of docent?

CenSE biedt een varia aan kwaliteitsvolle didactische tools en opleidingsmodules aan en speelt zo een trekkersrol in duurzaam ondernemerschap. 

Onze expertises in duurzaam ondernemerschap

Expertise 1:
Duurzame
bedrijfsvoering

Expertise 2:
Digitalisering & circulaire economie

Expertise 3:
Competenties
van de toekomst

Expertise 4:
Socio-economische duurzaamheid

Koers naar talent in overvloed: inclusief HRM als kompas

CenSE onderzoeker Tim Gielens en hoofd van CenSE Bart Henssen schreven mee aan het boek van collega Bart Moens over inclusief HRM als kompas. 

Een tekort aan talent … en dat terwijl honderdduizenden mensen werkloos aan de kant staan? Kortgeschoolden, 55-plussers, mensen met een migratieachtergrond, mensen met een beperking, langdurig arbeidsongeschikten. Onbenut talent. Steeds meer werkgevers willen dat onbenut talent benutten. Inclusief werkgeven dus. Helaas weten zij niet altijd handen en voeten te geven aan dat inclusief werkgeven. Het blijft bij goede voornemens. Jammer, want niemand wint daarbij.

Online International Teacher Training - Sustainable Devevelopment & SDGs in Vocational Education

Hoe bereid ik mijn studenten voor op een wereld in verandering? Hoe kan ik met duurzaamheidscompetenties en de SDG’s aan de slag in mijn lespraktijk? Hoe bouw ik als docent mee aan een duurzame school? Benieuwd? Schrijf dan snel in voor de gratis International Online Teacher Training: Sustainable Development & SDGs in vocational education.

CenSE onderzoekers verzorgen webinar tijdens digitale donderdagen van Unizo

Katja Verbeeck (UCE – User Centered Electronics&ICT ) en Saskia Vanden Eede (CenSE – Center for Sustainable Entrepreneurship), geven een aantal praktische, inzetbare tips mee op basis van hun learnings uit het de 'Start2AIM' en 'Data Smart Ondernemen' projecten.

Roland D'Ieteren overleden

We kregen het spijtige nieuws dat Roland D'Ieteren, van het gelijknamige familiebedrijf, overleden is. Hij werkte recent nog mee aan de CenSE case study over D'Ieteren voor Les Hénokiens.

De impact van bedrijfsmoeilijkheden op de familie van de ondernemer

De corona-crisis heeft een grote impact op de ondernemers en hun bedrijven. Maar wat is de impact op de familie van de ondernemer wanneer er bedrijfsmoeilijkheden opduiken? Lees er alles over in het rapport dat CenSE en KULeuven schreven in samenwerking met de UGent. 

CenSE in samenwerking met Colruyt Group

Heeft u al gehoord over ons LogILereN-project omtrent logistiek? Kom in dit filmpje meer te weten over onze samenwerking met Colruyt!

DataSmart Wijzer Webinar

Wilt u uw online aanwezigheid als ondernemer/bedrijf verhogen en kan u hierbij tips gebruiken? Noteer onze DataSmart Wijzer webinar op maandag 19 oktober (start: 19u00) dan zeker in uw agenda! Deelnemen doet u door op deze link te klikken: https://www.youtube.com/watchv=h8MaY7xT96c&feature=youtu.be
Neem alvast eens een kijkje op de website om te ontdekken waarom online aanwezigheid zo belangrijk is voor uw onderneming: https://www.datasmartwijzer.be/.
Heeft u vragen tijdens de webinar? Stel ze gerust in de chatbox naast de video, onze onderzoekers die de DataSmart Wijzer ontwikkelden beantwoorden ze graag. Uiteraard kan u hen nadien ook nog contacteren, door een mailtje te sturen naar: datasmartwijzer@gmail.com
Wij kijken er alvast naar uit!

Intrinsieke motivatie is corona-proof

Duurzaam HRM bevordert de intrinsieke motivatie van werknemers. Tijdens en na deze coronacrisis is dat nog belangrijker dan ooit. ‘Intrinsieke motivatie is veel krachtiger dan extrinsieke motivatie en gaat langer mee.’

Wat duurzaam humanresourcesmanagement eigenlijk is? Om dat duidelijk te maken, plaatst Bart Henssen, bij Odisee-hogeschool hoofd van het Center for Sustainable Entrepreneurship, duurzaam tegenover strategisch HR.

Eerste hulp bij digitale marketing

Marketeers moeten vandaag meer kunnen dan communicatiecampagnes bedenken. Ze moeten ook websites optimaliseren, data uit sociale media en e-mailcampagnes trekken en algoritmes aanwenden om klantenprofielen op te stellen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Docenten en onderzoekers Saskia Vanden Eede en Katja Verbeeck schieten bedrijven te hulp.

ESF-project Inclusief werkgeversgedrag

Wat hebben werkgevers nodig om effectief de stap te zetten naar inclusief werkgeversgedrag? Op welke wijze kunnen zij hierin best ondersteund worden? Als verantwoordelijke voor de aanwerving van medewerkers binnen je organisatie kan je je steentje bijdragen aan nieuwe inzichten in verband met het aanwerven van medewerkers met een arbeidsbeperking door deze vragenlijst in te vullen.

Brussel Lust project afgerond

CenSE werkte mee aan het Brussel Lust project van Ferm.

Onderzoeker Kristof Van Rossem brengt boek uit over het filosofisch gesprek

Op welke manier hou je gesprekken licht, speels en toch diepgaand?
Hoe stel je de juiste vraag, met de juiste woorden, op het juiste moment?
En wat hebben zigeunermuzikanten en filosofen gemeen?

Het filosofisch gesprek brengt je de basis van filosofische vaardigheden bij en laat je zien hoe je ermee aan de slag kunt. Een filosofische partituur, die je de juiste houding, techniek en uitvoering aanleert, bepaalt het ritme. Allerlei oefeningen helpen je nauwkeuriger na te denken en tonen hoe je dat overbrengt naar anderen. In dit boek ontdek je het plezier van muziek maken met woorden.

Center for Sustainable
Entrepreneurship
Telefoon
02 300 22 19
E-mail
info@odicense.be